keskiviikkona

Askartelua kahvipusseista

Minä olen sukulaisten suosiollisella avustuksella kerännyt kiitettävän määrän kahvipusseja. Haluaisin opetella tekemään sellaisen punomalla tehdyn kahvikassin, korin mallisen, mutta minulla ei ole siihen ohjetta (täytynee googlettaa =). Siihen menee kahvipusseja iso määrä, sillä ne leikataan ensin suikaleiksi, jotka sitten ommellaan pitkäksi pötköksi. Sitten `pötköt´punotaan kassiksi.
Lainasin kirjastosta kirjan "Kahvipussin uusi elämä" ja siitä inspiroituneena ompelin pyykkipoikapussin kahvipusseista. Sitten ompelin pikaisesti pojalle luistinkassin, kun hän yritti rikkinäisessä muovipussissa viedä luistimiaan kouluun. No, enpä tiedä oliko kahvi-kassi sen parempi, koska siitä katkesivat kahvat heti ensimmäisellä käyttökerralla. Kantapään kautta näköjään pitää taas tämän äidin kaikki opetella, ennenkuin menee omaan jakeluun =). Tein nimittäin ne kahvatkin kahvipussin suikaleesta, joka oli taitettu kolminkerroin. Sitten ompelin ne kiinni kassiin edestakaisin-ompeleella. Enkä ymmärtänyt siinä ajatella, että neula tekee reijän kahvipussiin... joten siihen tuli mukava ´repäisy-pinta´, varsinkin kun luistimet on painava lasti. No, poika toi kassin kainalossaan kotiin ja äiti ompeli uudet kahvat vanhoista farkuista. Loppu hyvin kaikki hyvin. Sitten ompelin vielä pikku-kassin, johon ajattelin, että sopii yksi käsityö. Sellaisia kasseja voisi tehdä useamman, että voisi pitää noita keskeneräisiä töitään siististi omissa pusseissaan. Lapsille voisi ommella myös pieniä eväskasseja tai leikkeihin kauppakasseja. Miksei myös lelujen säilytystä varten voisi tehdä kasseja; yksi palloille, toinen pehmoleluille, palikoille omansa... ja hiekkaleluille oma kassinsa kesällä.
Nappasin kuvan kasseista ennenkuin niissä oli kahvat ommeltuna paikalleen.
luistinpussi ja pikkukassi käsityölle

pyykkipoikapussi henkarilla



Jos joku tietää mistä löytyy punottavan, korin mallisen, kahvikassin ohje, niin linkkejä otetaan kiitollisena vastaan.



Books for Knitting and Crochet

perjantaina

Vanhasta villapaidasta aurinkolaseille kotelo










Perheen kuopus sai omat aurinkolasit, mutta niille ei ollut minkäänlaista koteloa. Mietin, että kutoisin niille kotelon, mutta sitten muistin vanhan villapaidan, joka oli jo kertaalleen huovutettu pesukoneessa ja odotti `viipalointia´. Villapaita ei ollut 100% villaa, mutta koska siitä oli kaikki laput kuluneet, en ollut varma materiaalista. Kuuman pesun jälkeen se oli hiukan huopunut, mutta oli kuitenkin pehmeä ja mukavan tuntuinen. Päätin siis kokeilla ja tehdä siitä suojapussin juniorin aurinkolaseille. Niinpä leikkasin hihasta sopivan kokoisen palan, käytin aurinkolaseja `mittana´ suoraan kankaan päällä. Leikkasin vielä erikseen palan läpäksi, jolla pussin saa suljettua. Ompelin sitten ompelukoneella ensin läpän kiinni pussipalaan niin, että sauma jää pussin sisälle. Sitten ompelin siksakilla pussin sivusaumat yhteen päällipuolelta. Ompelin myös läpän reunan siksakilla. Koska paita oli aika ohutta neulosta, oli pussi aika `lötkö´. Sinänsä se ei haittaa, mutta ajattelin, että se tukevoituu kun huolittelen reunat pykäpistoilla. Siksi ompelin pussin saumat ulkopuolelta, kun ajattelin siihen päälle tehdä pykäpisto-reunan villalangalla. Etsin sitten laatikoistani sopivan väristä villalankaa ja keltainen tuntui sopivan pussin väriin parhaiten. Sillä sitten huolittelin kaikki reunat ja vielä napinläven, jonka tein läppään. Sitten ompelin napin paikalleen ja pussi oli valmis. Pussista tuli tosiaan pehmeä, eikä mitenkään tukeva, mutta nyt se suojaa aurinkolaseja naarmuuntumiselta kun niitä kuljetetaan tai säilytetään jossain. Jos pussista olisi halunnut tukevamman, olisi sinne pitänyt tehdä vuori, tai ommella se vaikka kaksinkertaisesta palasta tuota ohutta villapaitaa.